
Oprichting CommV
Wat is een commanditaire vennootschap (comm.v.)?
Een comm.v. is een commanditaire vennootschapHet gaat om een vorm van een maatschap, met de bijzonderheid dat het over rechtspersoonlijkheid beschikt.
Kenmerken van de commanditaire vennootschap (comm.v.)
Een commanditaire vennootschap of comm.v. is een samenwerkingsvorm waarbij minimaal één stille en één beherende vennoot onder één hoedje spelen. In de praktijk gaat het om een subcategorie van een maatschap, met de bijzonderheid dat de commanditaire vennootschap wel degelijk over rechtspersoonlijkheid beschikt.
De beherende vennoten zijn de zogenoemde gecommanditeerden: zij mogen handelen namens de vennootschap. Omdat zij over de handelingsbevoegdheden beschikken, dragen zij ook een verregaande vorm van aansprakelijkheid. Zij zijn immers onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap, wat voor een maatschap niet ongewoon is. Echter rusten alle touwtjes in hun handen: geldschieters kunnen zich niet zomaar met het bestuur bemoeien.
De stille vennoten worden daarentegen ook wel eens de commanditaire vennoten genoemd. De stille of commanditaire vennoot staat niet in voor het beheer van de vennootschap maar is eigenlijk een geldschieter die graag op de achtergrond blijft. Zijn aansprakelijkheid is ook beperkt tot zijn eigen inbreng. Indien de stille vennoot echter daden van beheer zou stellen, kan de stille vennoot alsnog onbeperkt aansprakelijk zijn (net zoals de beherende vennoot). Daarom is het belangrijk om scheidingslijnen te voorzien: een stille vennoot moet, wat het bestuur betreft, ook echt stil blijven.
Door de verregaande aansprakelijkheidsrisico’s wordt de commanditaire vennootschap vooral gebruikt voor activiteiten met weinig risico’s die echter investeringen vergen, waardoor een geldschieter bij het verhaal wordt betrokken. Voor de ondernemer heeft dit het voordeel dat hij (in tegenstelling tot bij een vof) helemaal alleen de touwtjes in handen kan houden (net zoals bij een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap), terwijl de geldschieter niet hoeft wakker te liggen van een verregaande vorm van aansprakelijkheid zoals dat bij een klassieke maatschap wel het geval zou zijn.
Een commanditaire vennootschap (comm.v.) oprichten
Het oprichten van een commanditaire vennootschap gaat vrij eenvoudig en je hoeft niet langs de notaris te passeren, waardoor het ook een stuk goedkoper is. Echter moet je zelf een maatschapscontract opstellen en dien je zelf een en ander te regelen. In de praktijk resulteert dat dan ook in een verregaande verantwoordelijkheid.
De oprichters
Voor de oprichting van de commanditaire vennootschap is er minimaal één stille en één beherende vennoot noodzakelijk. Praktisch brengt de commanditaire vennootschap meestal één beherende vennoot en één of meerdere stille vennoten samen.
TO DO:
Open een zichtrekening
Jouw commanditaire vennootschap heeft rechtspersoonlijkheid en dient over een eigen zichtrekening te beschikken. Open dan ook een zichtrekening bij een Belgische financiële instelling. Je hebt geen minimaal startkapitaal nodig en ook een financieel plan is niet noodzakelijk, maar uiteraard wel aangeraden.
Opstellen onderhandse akte
Voor het oprichten van een commanditaire vennootschap hoef je niet bij de notaris langs te gaan. De beherende en stille vennoot of vennoten kunnen samen de onderhandse akte en de statuten opstellen.
Na het opstellen van de onderhandse akte dient een verkorte versie neergelegd te worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank en bovendien moet je de oprichting in het Belgisch Staatsblad laten publiceren. Vanaf het publicatiemoment beschikt de commanditaire vennootschap over rechtspersoonlijkheid en kan het contracten afsluiten. Uiteraard zal je ook jouw ondernemingsnummer ontvangen.
Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds als bestuurder is ook verplicht.
Voordelen van een CommV
- Geen startkapitaal nodig
- Goedkoper op te richten : onderhandse akte volstaat
- Ideaal voor familiale samenwerkingsverbanden
- Minder administratieve verplichtingen
- Beperkte aansprakelijkheid stille vennoot
- Discretie (geen publicatie van de cijfers)
- Ontbinding mogelijk zonder notaris
Nadelen van een CommV
- Onbeperkte aansprakelijkheid !!!
- Geen inspraak in beheer voor stille vennoot
- Niet alleen op te richten.